chat

Start Chat

Pametni sustavi za zelene i višenamjenske krovove

Održive i stabilne ploče od hidrofilne mineralne vune za intenzivne zelene krovove koje zadržavaju vodu. Ove ploče funkcioniraju i kao dodatni filterski sloj koji omogućava upotrebu zemlje s višim udjelom organskih tvari (gornji sloj tla / topsoil) umjesto ND DGS-I Intenzivnog Supstrata kao medija za rast biljaka. To omogućava još veću bioraznolikost na krovu.

ND WSM-50 Water Reservoir Panel
hidrofilna mineralna vuna
120 kg/m³
cca. 1,200 mm x 1,000 mm x 50 mm
cca. 4,8 m², pakiranje
cca. 6 kg/m²
cca. 46 kg/m²
cca. 40 l/m² = 80 % volumena
cca. 16 %
cca. 7 - 8

Zašto ploče za skladištenje vode?

Intenzivna vegetacija uglavnom ima veliku evaporaciju i posljedično velike zahtjeve za vodom. Navodnjavanje vegetacije također nije uvijek moguće iz ekonomskih i praktičnih razloga. Uz to, voda koje se zadržava u supstratu je samo djelomično dostupna biljkama tako da bi sloj supstrata trebao biti deblji. To naravno ima svoje nedostatke - veće opterećenje krova, viša visina zelenog krova i veća cijena krovne konstrukcije i supstrata. Voda zadržana u kadicama drenažno akumulacijskog sloja dospijeva do supstrata jedino isparavanjem, tako da prirodna opskrba vodom kapilarnim djelovanjem nije moguća.

Ploče za skladištenje vode: zadržavanje vode prirodnim putem

Upotrebom ND WSM Ploče za Skladištenje Vode, voda se može zadržavati na prirodan način i može biti dostupna vegetaciji. To je usporedivo s prirodnim profilom tla gdje gornji slojevi sadržavaju puno organskog materijala a podzemna se voda nalazi u donjim slojevima bogatijim mineralima. Voda se na zelenom krovu kapilarno uzdiže zbog neposrednog kontakta sloja supstrata s ND WSM Pločom za Skladištenje Vode. Isti kapilarni proces se odvija u podzemnim vodama. Na ovaj način sloj supstrata neće biti previše vlažan. Kada je ND WSM Ploča za Skladištenje Vode zasićena vodom, višak odlazi u ND Drenažni Sustav koji se nalazi ispod nje i koji odvodi vodu s krova dalje u ododni sustav.

ND WSM Ploče za Skladištenje Vode: upravljanje vodama regulirano samostalno i na zahtjev

Direktan kontakt ND WSM Ploče za Skladištenje Vode sa supstratom omogućuje vegetaciji da samostalno i na prirodan način regulira svoje potrebe za vodom. Koristeći ND WSM Ploče za Skladištenje Vode ne dolazi do stvaranja hidrostatičkog pritiska na hidroizolacijskoj membrani.

Da bi se postigao željeni kapacitet uskladištene vode na krovovima s malim nagibom nužno je postaviti specijalnu hidroizolacijsku membranu. To nije potrebno ako se koriste ND WSM Ploče za Skladištenje Vode. Ploče za skladištenje vode rade nagib na krovu koji omogućava ugradnju bilo koje vrste hidroizolacije.

Ploče za skladištenje vode kao dodatni filterski sloj

ND WSM-50 Ploče za Skladištenje Vode mogu obavljati funkciju dodatnog filterskog sloja. Zbog te dodatne funkcije filtriranja, mogu se koristiti supstrati sitnije granulacije ili pjeskovita zemlja s većim udjelom organskog materijala. Rezultat je stvaranje prirodnije strukture tla u kojoj je moguće više života (mikroorganizama) i više bioraznolikosti. To ima i ekonomskih prednosti jer je prirodni supstrat ili plodna zemlja dostupna lokalno, tako da se može proizvesti i dobaviti jeftinije.

Primjena

  • Nophadrain Sustav Ekstenzivnih Zelenih Krovova
  • Nophadrain Sustav Intenzivnih Zelenih Krovova
  • Nophadrain Krovni Sustav za Retenciju Vode – Ekstenzivni i Intenzivni

Testirano

  • Kiwa MPH Bautest GmbH – Ispitivanje filterske stabilnosti ND WSM-50 Ploče za Skladištenje Vode u kombinaciji s gornjim slojem tla (topsoil)