chat

Start Chat

Pametni sustavi za zelene i višenamjenske krovove

'De Bloem'

Rijnsburg, 2014-2019

Dizajn:

KOW

Izvođač:

De Raad Bouw BV

 

Realizacija:

Flora Nova BV


Tip višenamjenskog krovnog sustava:

Nophadrain Sustav Provoznih Krovova
Nophadrain Sustav Intentzivnih Zelenih Krovova


Površina:

Cca. 6000 m²


ND proizvodi:

ND TSF-100 Klizajuća i Zaštitna Folija

ND 4+1 Drenažni Sustav

ND 620hd Drenažni Sustav

Sljedeći
Prethodni
mauritsvanhout_rijnsburg0026_WEB.png
Sljedeći
Prethodni
  • mauritsvanhout_rijnsburg0026_WEB.png
  • mauritsvanhout_rijnsburg0001_WEB.png
  • mauritsvanhout_rijnsburg0019_WEB.png
  • mauritsvanhout_rijnsburg0023_WEB.png
  • mauritsvanhout_rijnsburg0025_WEB.png

Na ovom mjestu zvanom ‘’De Bloem” 1914. godine nekoliko je uzgajivača cvijeća odlučilo pokrenuti aukciju cvijeća, prvo poznatu kao Bloemenveiling Flora, ali od nedavno poznatu i kao Royal Flore Holland. Nakon nekoliko godina prostor u Rijnsburgu postao je premali za aukciju cvijeća pa je donesena odluka o gradnji stanova na istoj lokaciji. Rezultat je projekt ‘’De Bloem’’, vrlo poseban kompleks koji uključuje kuće i stanove, i koji ne samo da ima naziv izvornog mjesta već ima i neke arhitektonske značajke koje se odnose na povijest ovog mjesta.

Pogotovo iz zraka očite su reference na staru aukciju cvijeća. Uz ulice koje su dobile imena po cvjeću, sam kompleks ima oblik cvijeta, a u opločenju su vidljive stilizirane žile od lišća.

Važan dio ovog projekta je izgradnja podzemne garaže. Priličan izazov jer krov ovog parkirališta predstavlja i dvorište za stanovnike "De Bloema". Višenamjenski krov, koji nije samo zeleni već je za stanovnike i posjetitelje i prometan: pješice, biciklima i vozilima. Na sreću, ND drenažni sustavi s visokom tlačnom čvrstoćom u potpunosti su u stanju podnijeti takva opterećenja.

Višenamjenski krov
Krov ovog projekta koristi se u različite svrhe što znači da i korišteni materijali moraju biti pogodni za te različite namjene. Postoje različiti i po mjeri izrađeni Nophadrainovi drenažni sustavi. Jednostavno rečeno, ugrađen je "normalni" tip drenažnog sustava po kojem se može hodati i posebno izrađen tip koji podnosi težinu teških vozila. Ta posebno izrađena vrsta drenažnog sustava postavljena je ispod ceste i parkirnih mjesta. Osim normalnih vozila, ova površina dovoljno je čvrsta da može podnijeti i opterečenja vozila hitne pomoći, vatrogasnih vozila i drugih teških vozila. Stabilnost ove vrste drenažnih sustava je vrlo važna, posebno za provozne krovove poput "de Bloema".

Snaga sustava

Za prometni krov podzemne garaže "de Bloem" korišteni su sljedeći proizvodi: ND TSF-100 Klizajuća i Zaštitna Folija i ND 620hd Drenažni Sustav. Upravo je to snaga sustava provoznih krovova. Visoka tlačna čvrstoća drenažnog sustava ND 620 (automobili) ili drenažnog sustava ND 620hd (interventna vozila i teška dostavna vozila) sprječava hidrostatski pritisak na krovu i u kombinaciji s klizajućim i zaštitnim slojem štiti krov od statičkih i dinamičkih opterećenja.

Drenažni sustav ND 4 + 1 postavljen je ispod zelenih površina. Različiti drenažni sustavi su postavljeni jedni pored drugih, međutim to ne predstavlja problem. Naime, različiti ND drenažni sustavi dizajnirani su na način da se mogu međusobno kombinirati.

Podijelite ovaj projekt na